Liczba godzin: 30 godzin
Cena szkolenia: 600zł
Warunki uczestnictwa:
• Ukończone 18 lat;
• kserokopia potwierdzenia dokonania przelewu;
• wypełniony i podpisany własnoręcznie kwestionariusz osobowy (do wypełnienia w
• sekretariacie Proinvestment );
• KOMPLET dokumentów należy dostarczyć przed pierwszymi zajęciami;
• Obecność na min. 80% zajęć oraz uzyskanie pozytywnego wyniku z egzaminu
• końcowego.
Cel szkolenia:
Nabycie wiedzy w zakresie sztuki dekoracji potraw z wykorzystaniem technik rzeźbienia w owocach i warzywach.
Grupa docelowa:
Pracownicy gastronomii – kucharze, pomoce kuchenne, szefowie kuchni, inni pracownicy, właściciele lokali gastronomicznych
Ramowy program kursu:
Część teoretyczna:
Definicja carvingu i historia sztuki carvingu.
Zasady i style w carvingu.
Rodzaje narzędzi do carvingu:
– zasady i sposoby bezpiecznego używania narzędzi w carvingu,
– omówienie zasad i stylów carvingu,
– omówienie rzeźby 3D,
– narzędzia do carvingu: typy, rodzaje,
– konserwacja, metody używania narzędzi do carvingu,
– rzeźbienie motywów kwiatowych w owocach: arbuz, melon,
– rzeźbienie motywów kwiatowych w warzywach: dynia, marchew, burak, ogórek, rzodkiewka,
– wykonywanie dekoracji sztuki carvingu poprzez łączenie poszczególnych rzeźb,
– zabezpieczenie i pielęgnacja wykonanych prac,
– przydatność umiejętności sztuki carvingu.
Część praktyczna:
Wycinanie liści i kwiatów z różnych owoców i warzyw oraz tworzenie kompozycji przestrzennej z wykonanych elementów, rzeźbienie motywów kwiatowych w owocach i warzywach.
Efekty uczenia się:
Uczestnik na szkoleniu nabywa specjalistyczną wiedzę z zakresu carvingu.
Prowadzący zajęcia:
Michał Markowicz – Od początku kariery związany z województwem świętokrzyskim. Tu zdobywał pierwsze doświadczenia w profesjonalnej gastronomii, rozwijał się i osiągał mistrzostwo w swoim fachu. Wieloletni Szef kuchni Hotelu**** Qubus w Kielcach, restauracji Da Vinci w XVII-wiecznym dworku starostów Chęcińskich oraz Hotelu*****Odyssey Wellnes&Spa, gdzie dwa razy z rzędu był nagradzany czapką żółtego przewodnika Gault&Millau. W latach 2006/2015 na Targach Kielce gotował dla najważniejszych gości podczas odbywających się międzynarodowych imprez (prezydentów, ambasadorów, delegatów). Wiceprezes Polskiej Inicjatywy Kulinarnej.
Zapewniamy:
• Komplet materiałów dydaktycznych.
• Certyfikat ukończenia szkolenia
Po kursie uczestnik otrzymuje:
- zaświadczenie o ukończeniu kursu (MEN),
- certyfikat w języku polskim dodatkowo 30 zł,
- certyfikat w języku angielskim dodatkowo 30 zł.