Przejdź do treści

KURS CARVINGU

    Liczba godzin: 30 godzin

    Cena szkolenia: 600zł

    Warunki uczestnictwa:

    • Ukończone 18 lat;

    • kserokopia potwierdzenia dokonania przelewu;

    • wypełniony i podpisany własnoręcznie kwestionariusz osobowy (do wypełnienia w

    • sekretariacie Proinvestment );

    • KOMPLET dokumentów należy dostarczyć przed pierwszymi zajęciami;

    • Obecność na min. 80% zajęć oraz uzyskanie pozytywnego wyniku z egzaminu

    • końcowego.

    Cel szkolenia:

    Nabycie wiedzy w zakresie sztuki dekoracji potraw z wykorzystaniem technik rzeźbienia w owocach i warzywach.

    Grupa docelowa:

    Pracownicy gastronomii – kucharze, pomoce kuchenne, szefowie kuchni, inni pracownicy, właściciele lokali gastronomicznych

    Ramowy program kursu:

    Część teoretyczna:

    Definicja carvingu i historia sztuki carvingu.

    Zasady i style w carvingu.

    Rodzaje narzędzi do carvingu:

    – zasady i sposoby bezpiecznego używania narzędzi w carvingu,

    – omówienie zasad i stylów carvingu,

    – omówienie rzeźby 3D,

    – narzędzia do carvingu: typy, rodzaje,

    – konserwacja, metody używania narzędzi do carvingu,

    – rzeźbienie motywów kwiatowych w owocach: arbuz, melon,

    – rzeźbienie motywów kwiatowych w warzywach: dynia, marchew, burak, ogórek, rzodkiewka,

    – wykonywanie dekoracji sztuki carvingu poprzez łączenie poszczególnych rzeźb,

    – zabezpieczenie i pielęgnacja wykonanych prac,

    – przydatność umiejętności sztuki carvingu.

    Część praktyczna:

    Wycinanie liści i kwiatów z różnych owoców i warzyw oraz tworzenie kompozycji przestrzennej z wykonanych elementów, rzeźbienie motywów kwiatowych w owocach i warzywach.

    Efekty uczenia się:

    Uczestnik na szkoleniu nabywa specjalistyczną wiedzę z zakresu carvingu.

    Prowadzący zajęcia:

    Michał Markowicz – Od początku kariery związany z województwem świętokrzyskim. Tu zdobywał pierwsze doświadczenia w profesjonalnej gastronomii, rozwijał się i osiągał mistrzostwo w swoim fachu. Wieloletni Szef kuchni Hotelu**** Qubus w Kielcach, restauracji Da Vinci w XVII-wiecznym dworku starostów Chęcińskich oraz Hotelu*****Odyssey Wellnes&Spa, gdzie dwa razy z rzędu był nagradzany czapką żółtego przewodnika Gault&Millau. W latach 2006/2015 na Targach Kielce gotował dla najważniejszych gości podczas odbywających się międzynarodowych imprez (prezydentów, ambasadorów, delegatów). Wiceprezes Polskiej Inicjatywy Kulinarnej.

    Zapewniamy:

    • Komplet materiałów dydaktycznych.

    • Certyfikat ukończenia szkolenia

    Po kursie uczestnik otrzymuje:

    • zaświadczenie o ukończeniu kursu (MEN),
    • certyfikat w języku polskim dodatkowo 30 zł,
    • certyfikat w języku angielskim dodatkowo 30 zł.