KURS CARVINGU

Liczba godzin: 30 godzin

Cena szkolenia: 600zł

Warunki uczestnictwa:

• Ukończone 18 lat;

• kserokopia potwierdzenia dokonania przelewu;

• wypełniony i podpisany własnoręcznie kwestionariusz osobowy (do wypełnienia w

• sekretariacie Proinvestment );

• KOMPLET dokumentów należy dostarczyć przed pierwszymi zajęciami;

• Obecność na min. 80% zajęć oraz uzyskanie pozytywnego wyniku z egzaminu

• końcowego.

Cel szkolenia:

Nabycie wiedzy w zakresie sztuki dekoracji potraw z wykorzystaniem technik rzeźbienia w owocach i warzywach.

Grupa docelowa:

Pracownicy gastronomii – kucharze, pomoce kuchenne, szefowie kuchni, inni pracownicy, właściciele lokali gastronomicznych

Ramowy program kursu:

Część teoretyczna:

Definicja carvingu i historia sztuki carvingu.

Zasady i style w carvingu.

Rodzaje narzędzi do carvingu:

– zasady i sposoby bezpiecznego używania narzędzi w carvingu,

– omówienie zasad i stylów carvingu,

– omówienie rzeźby 3D,

– narzędzia do carvingu: typy, rodzaje,

– konserwacja, metody używania narzędzi do carvingu,

– rzeźbienie motywów kwiatowych w owocach: arbuz, melon,

– rzeźbienie motywów kwiatowych w warzywach: dynia, marchew, burak, ogórek, rzodkiewka,

– wykonywanie dekoracji sztuki carvingu poprzez łączenie poszczególnych rzeźb,

– zabezpieczenie i pielęgnacja wykonanych prac,

– przydatność umiejętności sztuki carvingu.

Część praktyczna:

Wycinanie liści i kwiatów z różnych owoców i warzyw oraz tworzenie kompozycji przestrzennej z wykonanych elementów, rzeźbienie motywów kwiatowych w owocach i warzywach.

Efekty uczenia się:

Uczestnik na szkoleniu nabywa specjalistyczną wiedzę z zakresu carvingu.

Prowadzący zajęcia:

Michał Markowicz – Od początku kariery związany z województwem świętokrzyskim. Tu zdobywał pierwsze doświadczenia w profesjonalnej gastronomii, rozwijał się i osiągał mistrzostwo w swoim fachu. Wieloletni Szef kuchni Hotelu**** Qubus w Kielcach, restauracji Da Vinci w XVII-wiecznym dworku starostów Chęcińskich oraz Hotelu*****Odyssey Wellnes&Spa, gdzie dwa razy z rzędu był nagradzany czapką żółtego przewodnika Gault&Millau. W latach 2006/2015 na Targach Kielce gotował dla najważniejszych gości podczas odbywających się międzynarodowych imprez (prezydentów, ambasadorów, delegatów). Wiceprezes Polskiej Inicjatywy Kulinarnej.

Zapewniamy:

• Komplet materiałów dydaktycznych.

• Certyfikat ukończenia szkolenia

Po kursie uczestnik otrzymuje:

  • zaświadczenie o ukończeniu kursu (MEN),
  • certyfikat w języku polskim dodatkowo 30 zł,
  • certyfikat w języku angielskim dodatkowo 30 zł.