Przejdź do treści

KURS GASTRONOMICZNY

    Liczba godzin: 50 godzin

    Cena szkolenia: 1100zł

    Warunki uczestnictwa:

    • Ukończone 18 lat;

    • kserokopia potwierdzenia dokonania przelewu;

    • wypełniony i podpisany własnoręcznie kwestionariusz osobowy (do wypełnienia w

    • sekretariacie Proinvestment );

    • KOMPLET dokumentów należy dostarczyć przed pierwszymi zajęciami;

    • Obecność na min. 80% zajęć oraz uzyskanie pozytywnego wyniku z egzaminu

    • końcowego.

    Cel szkolenia:

    Przygotowanie uczestników do pracy w charakterze kucharza oraz umożliwienie zdobycia praktycznych umiejętności i podstawowej wiedzy z zakresu gastronomii, przygotowania stanowiska pracy, obróbki wstępnej surowców, technik sporządzania zup oraz dań podstawowych.

    Grupa docelowa:

    Kurs skierowany jest do osób, które chcą rozwinąć umiejętności gastronomiczne.

    Ramowy program kursu:

    Podstawowe zagadnienia BHP:

    – omówienie zasad bezpieczeństwa w kuchni,

    – zasady używania sprzętu oraz jego zastosowanie,

    – zastosowanie tradycyjnych i nowoczesnych technik gotowania,

    – zastosowanie warzyw i owoców do dekoracji potraw,

    – prawidłowa gospodarka towarowa,

    – sporządzanie receptur w oparciu o food cost.

    Potrawy restauracyjne:

    – potrawy kuchni restauracyjnej z nowoczesną prezentacją.

    Rodzaje przygotowywanych potraw:

    Przyjęcia okolicznościowe/bankiety/bufety

    -zasady komponowania potraw pod status przyjęcia

    Rodzaje przygotowywanych potraw:

    Kuchnia innej narodowości

    Przygotowywanie potraw kuchni między innymi takich jak:

    – włoskiej,

    – francuskiej,

    – japońskiej,

    – meksykańskiej,

    – japońskiej,

    – rosyjskiej.

    Efekty uczenia się:

    Nabycie wiedzy i umiejętności z zakresu:

    – podstawowych zasad żywienia,

    – obowiązujących zasad BHP,

    – składników odżywczych i zasad komponowania dań,

    – zasad optymalnego wykorzystania surowców w kuchni,

    – procesów technologicznych przygotowania potraw,

    – prawidłowej organizacji swojego miejsca pracy,

    – prawidłowej obsługi urządzeń i akcesoriów kuchennych,

    – przygotowania potraw i napojów według receptur,

    – ozdabiania potraw,

    – wykorzystania różnych technik kulinarnych.

    Po zakończeniu kursu jego uczestnik nabywa wiedzę, umiejętności i doświadczenie niezbędne do pracy w zawodzie kucharza.

    Prowadzący zajęcia:

    Michał Markowicz – Od początku kariery związany z województwem świętokrzyskim. Tu zdobywał pierwsze doświadczenia w profesjonalnej gastronomii, rozwijał się i osiągał mistrzostwo w swoim fachu. Wieloletni Szef kuchni Hotelu**** Qubus w Kielcach, restauracji Da Vinci w XVII-wiecznym dworku starostów Chęcińskich oraz Hotelu*****Odyssey Wellnes&Spa, gdzie dwa razy z rzędu był nagradzany czapką żółtego przewodnika Gault&Millau. W latach 2006/2015 na Targach Kielce gotował dla najważniejszych gości podczas odbywających się międzynarodowych imprez (prezydentów, ambasadorów, delegatów). Wiceprezes Polskiej Inicjatywy Kulinarnej.

    Zapewniamy:

    • Komplet materiałów dydaktycznych.

    • Certyfikat ukończenia szkolenia

    Po kursie uczestnik otrzymuje:

    • zaświadczenie o ukończeniu kursu (MEN),
    • certyfikat w języku polskim dodatkowo 30 zł,
    • certyfikat w języku angielskim dodatkowo 30 zł.