Liczba godzin: 30 godzin
Cena szkolenia: 500zł
Warunki uczestnictwa:
• Ukończone 18 lat;
• kserokopia potwierdzenia dokonania przelewu;
• wypełniony i podpisany własnoręcznie kwestionariusz osobowy (do wypełnienia w
• sekretariacie Proinvestment );
• KOMPLET dokumentów należy dostarczyć przed pierwszymi zajęciami;
• Obecność na min. 80% zajęć oraz uzyskanie pozytywnego wyniku z egzaminu
• końcowego.
Cel szkolenia:
Nabycie umiejętności i kwalifikacji z zakresu HACCP.
Grupa docelowa:
Kurs skierowany jest do osób pracujących w branży gastronomicznej.
Ramowy program kursu:
1. Wstęp – nazwa, geneza, wdrożenie.
2. System HACCP – zastosowanie definicji i pojęć.
3. Idea i zasady systemy HACCP.
4. Składowe systemu HACCP.
5. Omówienie praktyki higienicznej GHP oraz praktyki produkcyjnej GMP w stosunku do
systemu HACCP.
6. Opracowanie schematu procesu technologicznego oraz weryfikacja, ocena
prawidłowości i aktualności opisów produktów.
7. Identyfikacja zagrożeń z uwzględnieniem zagrożeń mikrobiologicznych, chemicznych
i fizycznych oraz czynniki kontroli.
8. Określenie krytycznych punktów kontroli.
9. Opracowanie systemu monitorowania dla każdego punktu krytycznego.
10. Działania korygujące i weryfikacja.
11. System HACCP – dokumentacja i zapisy.
12. Procedury i instrukcje.
Efekty uczenia się:
Uczestnik po kursie nabywa specjalistycznych umiejętności z zakresu HACCP.
Prowadzący zajęcia:
Michał Markowicz – Od początku kariery związany z województwem świętokrzyskim. Tu zdobywał pierwsze doświadczenia w profesjonalnej gastronomii, rozwijał się i osiągał mistrzostwo w swoim fachu. Wieloletni Szef kuchni Hotelu**** Qubus w Kielcach, restauracji Da Vinci w XVII-wiecznym dworku starostów Chęcińskich oraz Hotelu*****Odyssey Wellnes&Spa, gdzie dwa razy z rzędu był nagradzany czapką żółtego przewodnika Gault&Millau. W latach 2006/2015 na Targach Kielce gotował dla najważniejszych gości podczas odbywających się międzynarodowych imprez (prezydentów, ambasadorów, delegatów). Wiceprezes Polskiej Inicjatywy Kulinarnej.
Zapewniamy:
• Komplet materiałów dydaktycznych.
• Certyfikat ukończenia szkolenia
Po kursie uczestnik otrzymuje:
- zaświadczenie o ukończeniu kursu (MEN),
- certyfikat w języku polskim dodatkowo 30 zł,
- certyfikat w języku angielskim dodatkowo 30 zł.