Liczba godzin: 50 godzin
Cena szkolenia: 1900zł
Warunki uczestnictwa:
• Ukończone 18 lat;
• kserokopia potwierdzenia dokonania przelewu;
• wypełniony i podpisany własnoręcznie kwestionariusz osobowy (do wypełnienia w
• sekretariacie Proinvestment );
• KOMPLET dokumentów należy dostarczyć przed pierwszymi zajęciami;
• Obecność na min. 80% zajęć oraz uzyskanie pozytywnego wyniku z egzaminu
• końcowego.
Cel szkolenia:
Przygotowanie uczestników do pracy w charakterze szefa kuchni oraz umożliwienie zdobycia praktycznych umiejętności i specjalistycznej wiedzy z zakresu gastronomii.
Grupa docelowa:
Kurs skierowany jest do osób pracujących
Ramowy program kursu:
Podstawowe zagadnienia HACCP, bhp, ppoż., GMP, GHP:
– omówienie zasad bezpieczeństwa w kuchni,
– zasady używania sprzętu oraz jego zastosowanie,
– zastosowanie tradycyjnych i nowoczesnych technik gotowania,
– zastosowanie warzyw i owoców do dekoracji potraw,
– zaopatrzenie produkcyjne,
– prawidłowa gospodarka towarowa,
– sporządzanie receptur w oparciu o food cost,
– tworzenie ofert gastronomicznych przystosowanych do danych lokali,
– inwentaryzacje miesięczne,
– zarządzanie zasobami ludzkimi,
– administracja kuchni,
– przygotowanie dokumentacji kuchni oraz księgi HACCP.
Potrawy restauracyjne i hotelowe:
– potrawy kuchni restauracyjnej z nowoczesną prezentacją.
Rodzaje przygotowywanych potraw:
Menu konferencyjne / grupowe / okolicznościowe
-zasady komponowania potraw pod status przyjęcia
Rodzaje przygotowywanych potraw:
Kuchnia innej narodowości
Przygotowywanie potraw kuchni między innymi takich jak:
– włoskiej,
– francuskiej,
– japońskiej,
– meksykańskie,
– japońskiej,
– rosyjskiej,
Efekty uczenia się:
Po zakończeniu kursu jego uczestnik nabywa wiedzę, umiejętności i doświadczenie niezbędne do pracy w zawodzie szefa kuchni.
Prowadzący zajęcia:
Michał Markowicz – Od początku kariery związany z województwem świętokrzyskim. Tu zdobywał pierwsze doświadczenia w profesjonalnej gastronomii, rozwijał się i osiągał mistrzostwo w swoim fachu. Wieloletni Szef kuchni Hotelu**** Qubus w Kielcach, restauracji Da Vinci w XVII-wiecznym dworku starostów Chęcińskich oraz Hotelu*****Odyssey Wellnes&Spa, gdzie dwa razy z rzędu był nagradzany czapką żółtego przewodnika Gault&Millau. W latach 2006/2015 na Targach Kielce gotował dla najważniejszych gości podczas odbywających się międzynarodowych imprez (prezydentów, ambasadorów, delegatów). Wiceprezes Polskiej Inicjatywy Kulinarnej.
Zapewniamy:
• Komplet materiałów dydaktycznych.
• Certyfikat ukończenia szkolenia
Po kursie uczestnik otrzymuje:
- zaświadczenie o ukończeniu kursu (MEN),
- certyfikat w języku polskim dodatkowo 30 zł,
- certyfikat w języku angielskim dodatkowo 30 zł.