Przejdź do treści

KURS SAVOIR-VIVRE’U

    Liczba godzin: 8 godzin

    Cena szkolenia: 350zł

    Warunki uczestnictwa:

    • Ukończone 18 lat;

    • kserokopia potwierdzenia dokonania przelewu;

    • wypełniony i podpisany własnoręcznie kwestionariusz osobowy (do wypełnienia w

    • sekretariacie Proinvestment );

    • KOMPLET dokumentów należy dostarczyć przed pierwszymi zajęciami;

    • Obecność na min. 80% zajęć oraz uzyskanie pozytywnego wyniku z egzaminu

    • końcowego.

    Cel szkolenia:

    Szkolenie przygotowuje do samodzielnego kształtowania własnego wizerunku w różnych sytuacjach z Klientami, w tym profesjonalnej obsłudze gości restauracji.

    Grupa docelowa:

    Szkolenie skierowane jest do wszystkich osób, dla których właściwa autoprezentacja, dress code i savoir vivre biznesowy ma znaczenie w kontakcie biznesowym z Klientem. W szczególności są to właściciele firm, doradcy, handlowcy, marketingowcy.

    Ramowy program kursu:

    1) Wprowadzenie do savoir-vivre’u.

    2) Historia savoir-vivre’u.

    3) Etykieta stołu:

    – przywitanie,

    – nakrycie stołu (obrus, serwetki, naczynia),

    – sadzanie gości przy stole,

    – zachowanie się przy stole,

    – konwersacja przy stole,

    – rola sztućców, menu oraz dodatków znajdujących się na stole,

    – zamawianie potraw i napoi,

    – zamawianie wina w restauracji,

    – rola gospodarza,

    – pożegnanie.

    4) Normy zachowania przy stole:

    – poprawność jedzenia,

    – elegancja picia,

    – różnorodność potraw – omówienie dań niełatwych (jak jeść, czym jeść),

    – skomplikowane sytuacje (jak wybrnąć, co powiedzieć).

    5) Język savoir-vivre’u:

    – słowo,

    – gest,

    – dyskusja,

    – język ciała,

    – empatia / asertywność.

    6) Poprawna komunikacja i korespondencja:

    – sztuka słuchania,

    – dyskusja, rozmowa, monolog, forum, wystąpienia,

    – niezręczności, omyłki, wpadki,

    – przekaz wiadomości i informacji (listy, telefony, maile).

    7) Zasady ubioru (prezentacja):

    – ubiór odpowiedni do okazji,

    – makijaż właściwy do sytuacji,

    – strój damski i męski – wyczucie dobrego smaku,

    – elementy garderoby zbędne i niezbędne w zależności od okazji, przyjęć.

    8) Przyjęcia, bankiety, wesela – zasady dobrego smaku, stylu, zachowania:

    – omówienie przyjęć (podział na bankiety, przyjęcia weselne),

    – organizacja od A do Z przyjęcia weselnego ( recenzja menu, zastawy, zaproszenia, winietki, dekoracja, rola rodziców,

    państwo młodzi),

    – funkcje i przywileje gości i organizatorów,

    – organizacja od A do Z bankietów oraz konferencji – uprawnienia organizatorów oraz gości.

    9) Zasady zachowania się w miejscach pracy, w rodzinie, na przyjęciach:

    – upominki, przyjmowanie delegacji, wyjazdy integracyjne.

    Savoir-vivre to znajomość obyczajów i form towarzyskich, zasad grzeczności, sztuka postępowania w życiu i radzenia sobie w różnych trudnych sytuacjach.

    Efekty uczenia się:

    Uczestnik podczas szkolenia nabywa wiedzę w zakresie savoir vivre.

    Prowadzący zajęcia:

    Michał Markowicz – Od początku kariery związany z województwem świętokrzyskim. Tu zdobywał pierwsze doświadczenia w profesjonalnej gastronomii, rozwijał się i osiągał mistrzostwo w swoim fachu. Wieloletni Szef kuchni Hotelu**** Qubus w Kielcach, restauracji Da Vinci w XVII-wiecznym dworku starostów Chęcińskich oraz Hotelu*****Odyssey Wellnes&Spa, gdzie dwa razy z rzędu był nagradzany czapką żółtego przewodnika Gault&Millau. W latach 2006/2015 na Targach Kielce gotował dla najważniejszych gości podczas odbywających się międzynarodowych imprez (prezydentów, ambasadorów, delegatów). Wiceprezes Polskiej Inicjatywy Kulinarnej.

    Zapewniamy:

    • Komplet materiałów dydaktycznych.

    • Certyfikat ukończenia szkolenia

    Po kursie uczestnik otrzymuje:

    • zaświadczenie o ukończeniu kursu (MEN),
    • certyfikat w języku polskim dodatkowo 30 zł,
    • certyfikat w języku angielskim dodatkowo 30 zł.