Liczba godzin: 8 godzin
Cena szkolenia: 350zł
Warunki uczestnictwa:
• Ukończone 18 lat;
• kserokopia potwierdzenia dokonania przelewu;
• wypełniony i podpisany własnoręcznie kwestionariusz osobowy (do wypełnienia w
• sekretariacie Proinvestment );
• KOMPLET dokumentów należy dostarczyć przed pierwszymi zajęciami;
• Obecność na min. 80% zajęć oraz uzyskanie pozytywnego wyniku z egzaminu
• końcowego.
Cel szkolenia:
Szkolenie przygotowuje do samodzielnego kształtowania własnego wizerunku w różnych sytuacjach z Klientami, w tym profesjonalnej obsłudze gości restauracji.
Grupa docelowa:
Szkolenie skierowane jest do wszystkich osób, dla których właściwa autoprezentacja, dress code i savoir vivre biznesowy ma znaczenie w kontakcie biznesowym z Klientem. W szczególności są to właściciele firm, doradcy, handlowcy, marketingowcy.
Ramowy program kursu:
1) Wprowadzenie do savoir-vivre’u.
2) Historia savoir-vivre’u.
3) Etykieta stołu:
– przywitanie,
– nakrycie stołu (obrus, serwetki, naczynia),
– sadzanie gości przy stole,
– zachowanie się przy stole,
– konwersacja przy stole,
– rola sztućców, menu oraz dodatków znajdujących się na stole,
– zamawianie potraw i napoi,
– zamawianie wina w restauracji,
– rola gospodarza,
– pożegnanie.
4) Normy zachowania przy stole:
– poprawność jedzenia,
– elegancja picia,
– różnorodność potraw – omówienie dań niełatwych (jak jeść, czym jeść),
– skomplikowane sytuacje (jak wybrnąć, co powiedzieć).
5) Język savoir-vivre’u:
– słowo,
– gest,
– dyskusja,
– język ciała,
– empatia / asertywność.
6) Poprawna komunikacja i korespondencja:
– sztuka słuchania,
– dyskusja, rozmowa, monolog, forum, wystąpienia,
– niezręczności, omyłki, wpadki,
– przekaz wiadomości i informacji (listy, telefony, maile).
7) Zasady ubioru (prezentacja):
– ubiór odpowiedni do okazji,
– makijaż właściwy do sytuacji,
– strój damski i męski – wyczucie dobrego smaku,
– elementy garderoby zbędne i niezbędne w zależności od okazji, przyjęć.
8) Przyjęcia, bankiety, wesela – zasady dobrego smaku, stylu, zachowania:
– omówienie przyjęć (podział na bankiety, przyjęcia weselne),
– organizacja od A do Z przyjęcia weselnego ( recenzja menu, zastawy, zaproszenia, winietki, dekoracja, rola rodziców,
państwo młodzi),
– funkcje i przywileje gości i organizatorów,
– organizacja od A do Z bankietów oraz konferencji – uprawnienia organizatorów oraz gości.
9) Zasady zachowania się w miejscach pracy, w rodzinie, na przyjęciach:
– upominki, przyjmowanie delegacji, wyjazdy integracyjne.
Savoir-vivre to znajomość obyczajów i form towarzyskich, zasad grzeczności, sztuka postępowania w życiu i radzenia sobie w różnych trudnych sytuacjach.
Efekty uczenia się:
Uczestnik podczas szkolenia nabywa wiedzę w zakresie savoir vivre.
Prowadzący zajęcia:
Michał Markowicz – Od początku kariery związany z województwem świętokrzyskim. Tu zdobywał pierwsze doświadczenia w profesjonalnej gastronomii, rozwijał się i osiągał mistrzostwo w swoim fachu. Wieloletni Szef kuchni Hotelu**** Qubus w Kielcach, restauracji Da Vinci w XVII-wiecznym dworku starostów Chęcińskich oraz Hotelu*****Odyssey Wellnes&Spa, gdzie dwa razy z rzędu był nagradzany czapką żółtego przewodnika Gault&Millau. W latach 2006/2015 na Targach Kielce gotował dla najważniejszych gości podczas odbywających się międzynarodowych imprez (prezydentów, ambasadorów, delegatów). Wiceprezes Polskiej Inicjatywy Kulinarnej.
Zapewniamy:
• Komplet materiałów dydaktycznych.
• Certyfikat ukończenia szkolenia
Po kursie uczestnik otrzymuje:
- zaświadczenie o ukończeniu kursu (MEN),
- certyfikat w języku polskim dodatkowo 30 zł,
- certyfikat w języku angielskim dodatkowo 30 zł.