Liczba godzin: 30 godzin
Cena szkolenia: 700zł
Warunki uczestnictwa:
• Ukończone 18 lat;
• kserokopia potwierdzenia dokonania przelewu;
• wypełniony i podpisany własnoręcznie kwestionariusz osobowy (do wypełnienia w
• sekretariacie Proinvestment );
• KOMPLET dokumentów należy dostarczyć przed pierwszymi zajęciami;
• Obecność na min. 80% zajęć oraz uzyskanie pozytywnego wyniku z egzaminu
• końcowego.
Cel szkolenia:
Kurs sommelierski przeznaczony jest dla osób, które chciałyby z większą swobodą poruszać się w restauracji zarówno jako gość, jak i pracownik.
Grupa docelowa:
Kelnerzy, których obowiązkiem jest opieka nad kartą win oraz osoby aspirujące do stanowiska sommeliera, znajdą tu nieocenione wskazówki.
Ramowy program kursu:
- Zawód sommelier – omówienie.
- Geneza wina na świecie.
- Typologia win.
- Fizjologia smaku.
- Technologia produkcji win białych, różowych, czerwonych, musujących.
- Najważniejsze odmiany winorośli.
- Klasyfikacja jakościowa; przepisy prawne Francji, Włoch, Hiszpanii, Austrii, Niemiec.
- Główne regiony produkcji wina.
- Jak czytać etykietę.
- Rodzaje korków, beczek, butelek.
- Przechowywanie win, strategia dojrzewania, wady wina.
- Temperatury podawania.
- Doprowadzanie wina do odpowiedniej temperatury.
- Rodzaje kieliszków, karafek i akcesoria sommelierskie.
- Serwis win białych, czerwonych, musujących – ćwiczenia praktyczne (każdego dnia).
- Napowietrzanie i dekantacja.
- Kolejność podawania win.
- Okazje specjalne, przyjęcia, degustacje.
- Reklamacje.
- Rozmowa z klientem.
- Sposoby na bycie dobrym sommelierem.
- Wino i potrawy – zasady ogólne.
- Omówienie karty win restauracji.
- Degustacje analityczne.
Efekty uczenia się:
Omawiane zagadnienia to m.in. sposoby produkcji poszczególnych rodzajów win, słownictwo winiarskie, regiony produkcji i najważniejsze odmiany winorośli na świecie. Podczas zajęć praktycznych odbywają się ćwiczenia z zakresu serwisu win oraz degustacja analityczna wyselekcjonowanych trunków.
Prowadzący zajęcia:
Michał Markowicz – Od początku kariery związany z województwem świętokrzyskim. Tu zdobywał pierwsze doświadczenia w profesjonalnej gastronomii, rozwijał się i osiągał mistrzostwo w swoim fachu. Wieloletni Szef kuchni Hotelu**** Qubus w Kielcach, restauracji Da Vinci w XVII-wiecznym dworku starostów Chęcińskich oraz Hotelu*****Odyssey Wellnes&Spa, gdzie dwa razy z rzędu był nagradzany czapką żółtego przewodnika Gault&Millau. W latach 2006/2015 na Targach Kielce gotował dla najważniejszych gości podczas odbywających się międzynarodowych imprez (prezydentów, ambasadorów, delegatów). Wiceprezes Polskiej Inicjatywy Kulinarnej.
Zapewniamy:
• Komplet materiałów dydaktycznych.
• Certyfikat ukończenia szkolenia
Po kursie uczestnik otrzymuje:
- zaświadczenie o ukończeniu kursu (MEN),
- certyfikat w języku polskim dodatkowo 30 zł,
- certyfikat w języku angielskim dodatkowo 30 zł.