Liczba godzin: 60 godzin
Cena szkolenia: 1500zł
Warunki uczestnictwa:
• Ukończone 18 lat;
• kserokopia potwierdzenia dokonania przelewu;
• wypełniony i podpisany własnoręcznie kwestionariusz osobowy (do wypełnienia w
• sekretariacie Proinvestment );
• KOMPLET dokumentów należy dostarczyć przed pierwszymi zajęciami;
• Obecność na min. 80% zajęć oraz uzyskanie pozytywnego wyniku z egzaminu
• końcowego.
Cel szkolenia:
Celem kursu jest specjalistyczne przygotowanie do pracy w zawodzie managera restauracji.
Grupa docelowa:
Kurs skierowany jest do menadżerów restauracji.
Ramowy program kursu:
– Teoria motywacji.
– Piramida potrzeb.
– Zasady negocjacji.
– Zjawisko mobbingu.
– Sposoby komunikacji i przekazywanie informacji zwrotnych.
– Wymagający klient – rozwiązywanie sytuacji trudnych.
REKRUTACJA PRACOWNIKÓW
– Ogłoszenie pracodawcy a CV pracownika.
– Sposoby prowadzenia rozmów kwalifikacyjnych – elementy komunikacji niewerbalnej.
– Formalności związane z zatrudnianiem pracowników.
Elementy prawa pracy
– Obowiązki pracownika i pracodawcy.
– Rodzaje umów o pracę.
– Zasady udzielania urlopów.
– Szkolenia i awanse.
– Wynagrodzenie, premie i podwyżki.
– Grafiki a system pracy zmianowej.
– Nagany, rozwiązywanie umów, świadectwa pracy.
– Naruszanie przepisów prawa pracy.
– Odpowiedzi na pytania zadawane przez kursantów.
ZARZĄDZANIE RESTAURACJĄ
– Funkcjonalność zakładu gastronomicznego.
– Wyposażenie restauracji.
– Sanepid i jego wymagania.
– Koncesja i sprzedaż alkoholu.
– Zawieranie umów z dostawcami.
– Organizowanie przyjęć bankietowych.
– Elementy promocji i reklamy.
ODPOWIEDZIALNOŚĆ MENEDŻERA
– Rozliczanie restauracji, remanenty, inwentaryzacje.
– Komputerowe systemy sprzedażowe.
– Formy płatności.
– Odpowiedzialność finansowa.
– Odpowiedzi na pytania zadawane przez kursantów.
Efekty uczenia się:
Podczas kursu uczestnik nabywa specjalistyczną wiedzę z zakresu zarządzania restauracją.
Prowadzący zajęcia:
Michał Markowicz – Od początku kariery związany z województwem świętokrzyskim. Tu zdobywał pierwsze doświadczenia w profesjonalnej gastronomii, rozwijał się i osiągał mistrzostwo w swoim fachu. Wieloletni Szef kuchni Hotelu**** Qubus w Kielcach, restauracji Da Vinci w XVII-wiecznym dworku starostów Chęcińskich oraz Hotelu*****Odyssey Wellnes&Spa, gdzie dwa razy z rzędu był nagradzany czapką żółtego przewodnika Gault&Millau. W latach 2006/2015 na Targach Kielce gotował dla najważniejszych gości podczas odbywających się międzynarodowych imprez (prezydentów, ambasadorów, delegatów). Wiceprezes Polskiej Inicjatywy Kulinarnej.
Zapewniamy:
• Komplet materiałów dydaktycznych.
• Certyfikat ukończenia szkolenia
Po kursie uczestnik otrzymuje:
- zaświadczenie o ukończeniu kursu (MEN),
- certyfikat w języku polskim dodatkowo 30 zł,
- certyfikat w języku angielskim dodatkowo 30 zł.