SZKOLENIE BARISTYCZNE I STOPNIA

Liczba godzin: 10 godzin

Cena szkolenia: 350zł

Warunki uczestnictwa:

• Ukończone 18 lat;

• kserokopia potwierdzenia dokonania przelewu;

• wypełniony i podpisany własnoręcznie kwestionariusz osobowy (do wypełnienia w

• sekretariacie Proinvestment );

• KOMPLET dokumentów należy dostarczyć przed pierwszymi zajęciami;

• Obecność na min. 80% zajęć oraz uzyskanie pozytywnego wyniku z egzaminu

• końcowego.

Cel szkolenia:

Szkolenie baristyczne I stopnia to: omówienie różnych rodzajów kaw, parametry prawidłowego espresso, regiony uprawy ziaren kawy, sposoby wypalania i różnice w smaku oraz aromacie.

Prowadzony przez nas kurs baristyczny to w 70% zajęcia praktyczne.

W przeliczeniu na uczestników zabezpieczamy po 0/4 kg kawy oraz 5 litrów mleka.

Robimy perfekcyjne espresso, cappuccino, latte macchiato, kawy z syropami i wiele innych popularnych odmian tego boskiego napoju.

Przerabiamy również wstęp do art latte, czyli malowania na kawie dekoracji w postaci serca oraz rozety za pomocą odpowiednio spienionego mleka.

Grupa docelowa:

Właściciele firm, bariści, barmani i pracownicy obsługi sali

Ramowy program kursu:

– Pochodzenie kawy.

– Gatunki kaw.

– Mieszanki kaw.

– Rozpoznawanie ziaren robusty i arabiki.

– Wypalanie i przechowywanie kaw.

– Kofeina i jaj wpływ na człowieka.

– Parametry prawidłowego espresso.

– Ristretto.

– Americano.

– Coretto.

– Mocha.

– Con Panna.

– Cappuccino.

– Latte macchiato.

– Espresso macchiato.

– Irish coffee.

– Ice coffee.

– Wpływ grubości mielenia kawy na jakość espresso (regulacja młynka).

– Zasady obsługi, czyszczenia i konserwacji ekspresu ciśnieniowego.

– Obsługa klienta przy barze, serwowanie kaw.

– Zajęcia praktyczne: wykonywanie poznanych kaw przez wszystkich kursantów.

– Zasady spieniania mleka do różnych kaw.

– Wykonywanie kaw smakowych oraz warstwowych z syropami.

– Latte art: ćwiczymy dwa podstawowe wzory lane z ręki – serce, rozeta.

– Malowanie wykałaczką.

– Malowanie sosem czekoladowym.

Efekty uczenia się:

Nabycie wiedzy i kompetencji z zakresu oferowanej usługi baristycznej.

Prowadzący zajęcia:

Michał Markowicz – Od początku kariery związany z województwem świętokrzyskim. Tu zdobywał pierwsze doświadczenia w profesjonalnej gastronomii, rozwijał się i osiągał mistrzostwo w swoim fachu. Wieloletni Szef kuchni Hotelu**** Qubus w Kielcach, restauracji Da Vinci w XVII-wiecznym dworku starostów Chęcińskich oraz Hotelu*****Odyssey Wellnes&Spa, gdzie dwa razy z rzędu był nagradzany czapką żółtego przewodnika Gault&Millau. W latach 2006/2015 na Targach Kielce gotował dla najważniejszych gości podczas odbywających się międzynarodowych imprez (prezydentów, ambasadorów, delegatów). Wiceprezes Polskiej Inicjatywy Kulinarnej.

Zapewniamy:

• Komplet materiałów dydaktycznych.

• Certyfikat ukończenia szkolenia

Po kursie uczestnik otrzymuje:

  • zaświadczenie o ukończeniu kursu (MEN),
  • certyfikat w języku polskim dodatkowo 30 zł,
  • certyfikat w języku angielskim dodatkowo 30 zł.