Liczba godzin: 10 godzin
Cena szkolenia: 350zł
Warunki uczestnictwa:
• Ukończone 18 lat;
• kserokopia potwierdzenia dokonania przelewu;
• wypełniony i podpisany własnoręcznie kwestionariusz osobowy (do wypełnienia w
• sekretariacie Proinvestment );
• KOMPLET dokumentów należy dostarczyć przed pierwszymi zajęciami;
• Obecność na min. 80% zajęć oraz uzyskanie pozytywnego wyniku z egzaminu
• końcowego.
Cel szkolenia:
Szkolenie baristyczne I stopnia to: omówienie różnych rodzajów kaw, parametry prawidłowego espresso, regiony uprawy ziaren kawy, sposoby wypalania i różnice w smaku oraz aromacie.
Prowadzony przez nas kurs baristyczny to w 70% zajęcia praktyczne.
W przeliczeniu na uczestników zabezpieczamy po 0/4 kg kawy oraz 5 litrów mleka.
Robimy perfekcyjne espresso, cappuccino, latte macchiato, kawy z syropami i wiele innych popularnych odmian tego boskiego napoju.
Przerabiamy również wstęp do art latte, czyli malowania na kawie dekoracji w postaci serca oraz rozety za pomocą odpowiednio spienionego mleka.
Grupa docelowa:
Właściciele firm, bariści, barmani i pracownicy obsługi sali
Ramowy program kursu:
– Pochodzenie kawy.
– Gatunki kaw.
– Mieszanki kaw.
– Rozpoznawanie ziaren robusty i arabiki.
– Wypalanie i przechowywanie kaw.
– Kofeina i jaj wpływ na człowieka.
– Parametry prawidłowego espresso.
– Ristretto.
– Americano.
– Coretto.
– Mocha.
– Con Panna.
– Cappuccino.
– Latte macchiato.
– Espresso macchiato.
– Irish coffee.
– Ice coffee.
– Wpływ grubości mielenia kawy na jakość espresso (regulacja młynka).
– Zasady obsługi, czyszczenia i konserwacji ekspresu ciśnieniowego.
– Obsługa klienta przy barze, serwowanie kaw.
– Zajęcia praktyczne: wykonywanie poznanych kaw przez wszystkich kursantów.
– Zasady spieniania mleka do różnych kaw.
– Wykonywanie kaw smakowych oraz warstwowych z syropami.
– Latte art: ćwiczymy dwa podstawowe wzory lane z ręki – serce, rozeta.
– Malowanie wykałaczką.
– Malowanie sosem czekoladowym.
Efekty uczenia się:
Nabycie wiedzy i kompetencji z zakresu oferowanej usługi baristycznej.
Prowadzący zajęcia:
Michał Markowicz – Od początku kariery związany z województwem świętokrzyskim. Tu zdobywał pierwsze doświadczenia w profesjonalnej gastronomii, rozwijał się i osiągał mistrzostwo w swoim fachu. Wieloletni Szef kuchni Hotelu**** Qubus w Kielcach, restauracji Da Vinci w XVII-wiecznym dworku starostów Chęcińskich oraz Hotelu*****Odyssey Wellnes&Spa, gdzie dwa razy z rzędu był nagradzany czapką żółtego przewodnika Gault&Millau. W latach 2006/2015 na Targach Kielce gotował dla najważniejszych gości podczas odbywających się międzynarodowych imprez (prezydentów, ambasadorów, delegatów). Wiceprezes Polskiej Inicjatywy Kulinarnej.
Zapewniamy:
• Komplet materiałów dydaktycznych.
• Certyfikat ukończenia szkolenia
Po kursie uczestnik otrzymuje:
- zaświadczenie o ukończeniu kursu (MEN),
- certyfikat w języku polskim dodatkowo 30 zł,
- certyfikat w języku angielskim dodatkowo 30 zł.