Przejdź do treści

SZKOLENIE BARISTYCZNE I STOPNIA

    Liczba godzin: 10 godzin

    Cena szkolenia: 350zł

    Warunki uczestnictwa:

    • Ukończone 18 lat;

    • kserokopia potwierdzenia dokonania przelewu;

    • wypełniony i podpisany własnoręcznie kwestionariusz osobowy (do wypełnienia w

    • sekretariacie Proinvestment );

    • KOMPLET dokumentów należy dostarczyć przed pierwszymi zajęciami;

    • Obecność na min. 80% zajęć oraz uzyskanie pozytywnego wyniku z egzaminu

    • końcowego.

    Cel szkolenia:

    Szkolenie baristyczne I stopnia to: omówienie różnych rodzajów kaw, parametry prawidłowego espresso, regiony uprawy ziaren kawy, sposoby wypalania i różnice w smaku oraz aromacie.

    Prowadzony przez nas kurs baristyczny to w 70% zajęcia praktyczne.

    W przeliczeniu na uczestników zabezpieczamy po 0/4 kg kawy oraz 5 litrów mleka.

    Robimy perfekcyjne espresso, cappuccino, latte macchiato, kawy z syropami i wiele innych popularnych odmian tego boskiego napoju.

    Przerabiamy również wstęp do art latte, czyli malowania na kawie dekoracji w postaci serca oraz rozety za pomocą odpowiednio spienionego mleka.

    Grupa docelowa:

    Właściciele firm, bariści, barmani i pracownicy obsługi sali

    Ramowy program kursu:

    – Pochodzenie kawy.

    – Gatunki kaw.

    – Mieszanki kaw.

    – Rozpoznawanie ziaren robusty i arabiki.

    – Wypalanie i przechowywanie kaw.

    – Kofeina i jaj wpływ na człowieka.

    – Parametry prawidłowego espresso.

    – Ristretto.

    – Americano.

    – Coretto.

    – Mocha.

    – Con Panna.

    – Cappuccino.

    – Latte macchiato.

    – Espresso macchiato.

    – Irish coffee.

    – Ice coffee.

    – Wpływ grubości mielenia kawy na jakość espresso (regulacja młynka).

    – Zasady obsługi, czyszczenia i konserwacji ekspresu ciśnieniowego.

    – Obsługa klienta przy barze, serwowanie kaw.

    – Zajęcia praktyczne: wykonywanie poznanych kaw przez wszystkich kursantów.

    – Zasady spieniania mleka do różnych kaw.

    – Wykonywanie kaw smakowych oraz warstwowych z syropami.

    – Latte art: ćwiczymy dwa podstawowe wzory lane z ręki – serce, rozeta.

    – Malowanie wykałaczką.

    – Malowanie sosem czekoladowym.

    Efekty uczenia się:

    Nabycie wiedzy i kompetencji z zakresu oferowanej usługi baristycznej.

    Prowadzący zajęcia:

    Michał Markowicz – Od początku kariery związany z województwem świętokrzyskim. Tu zdobywał pierwsze doświadczenia w profesjonalnej gastronomii, rozwijał się i osiągał mistrzostwo w swoim fachu. Wieloletni Szef kuchni Hotelu**** Qubus w Kielcach, restauracji Da Vinci w XVII-wiecznym dworku starostów Chęcińskich oraz Hotelu*****Odyssey Wellnes&Spa, gdzie dwa razy z rzędu był nagradzany czapką żółtego przewodnika Gault&Millau. W latach 2006/2015 na Targach Kielce gotował dla najważniejszych gości podczas odbywających się międzynarodowych imprez (prezydentów, ambasadorów, delegatów). Wiceprezes Polskiej Inicjatywy Kulinarnej.

    Zapewniamy:

    • Komplet materiałów dydaktycznych.

    • Certyfikat ukończenia szkolenia

    Po kursie uczestnik otrzymuje:

    • zaświadczenie o ukończeniu kursu (MEN),
    • certyfikat w języku polskim dodatkowo 30 zł,
    • certyfikat w języku angielskim dodatkowo 30 zł.