Przejdź do treści

SZKOLENIE BARISTYCZNE II STOPNIA

    Liczba godzin: 8 godzin

    Cena szkolenia: 350zł

    Warunki uczestnictwa:

    • Ukończone 18 lat;

    • kserokopia potwierdzenia dokonania przelewu;

    • wypełniony i podpisany własnoręcznie kwestionariusz osobowy (do wypełnienia w

    • sekretariacie Proinvestment );

    • KOMPLET dokumentów należy dostarczyć przed pierwszymi zajęciami;

    • Obecność na min. 80% zajęć oraz uzyskanie pozytywnego wyniku z egzaminu

    • końcowego.

    Cel szkolenia:

    Nabycie wiedzy i kompetencji z zakresu baristycznego II stopnia. Szkolenie prowadzi do nabycia umiejętności zgodnych z najnowszymi trendami panującymi na rynku usług. Celem oferowanych szkoleń jest wprowadzenie do zawodu oraz poszerzenie już posiadanych umiejętności z dziedziny baristyki

    Grupa docelowa:

    Właściciele firm, bariści, barmani i pracownicy obsługi sali.

    Ramowy program kursu:

    Część teoretyczna:

    – dobór odpowiednich narzędzi – kaw (wybór najlepszych mieszanek) – dzbanków (dobór dzbanków o odpowiednim kształcie i wielkości) – mleka (na co zwrócić uwagę przy zakupie mleka).

    Część praktyczna:

    – ćwiczenia grupowe/indywidualne,

    – dopracowanie procesu idealnie spienionego mleka.

    Free pour latte art – malowanie przy pomocy mleka lanego z dzbanka (wzory standardowe):

    – serce,

    – jabłko,

    – rozeta,

    – dwie rozety,

    – tulipan.

    Etching latte art – malowanie przy pomocy szpikulca, wykałaczek:

    – wykorzystanie wzorów standardowych do tworzenia własnych pomysłów – tworzenie wzorów z użyciem sosu czekoladowego, czekolady, cynamonu.

    Egzamin praktyczny.

    Efekty uczenia się:

    Nabycie wiedzy i kompetencji z zakresu oferowanej usługi baristycznej II stopnia.

    Prowadzący zajęcia:

    Michał Markowicz – Od początku kariery związany z województwem świętokrzyskim. Tu zdobywał pierwsze doświadczenia w profesjonalnej gastronomii, rozwijał się i osiągał mistrzostwo w swoim fachu. Wieloletni Szef kuchni Hotelu**** Qubus w Kielcach, restauracji Da Vinci w XVII-wiecznym dworku starostów Chęcińskich oraz Hotelu*****Odyssey Wellnes&Spa, gdzie dwa razy z rzędu był nagradzany czapką żółtego przewodnika Gault&Millau. W latach 2006/2015 na Targach Kielce gotował dla najważniejszych gości podczas odbywających się międzynarodowych imprez (prezydentów, ambasadorów, delegatów). Wiceprezes Polskiej Inicjatywy Kulinarnej.

    Zapewniamy:

    • Komplet materiałów dydaktycznych.

    • Certyfikat ukończenia szkolenia

    Po kursie uczestnik otrzymuje:

    • zaświadczenie o ukończeniu kursu (MEN),
    • certyfikat w języku polskim dodatkowo 30 zł,
    • certyfikat w języku angielskim dodatkowo 30 zł.