SZKOLENIE BARISTYCZNE II STOPNIA

Liczba godzin: 8 godzin

Cena szkolenia: 350zł

Warunki uczestnictwa:

• Ukończone 18 lat;

• kserokopia potwierdzenia dokonania przelewu;

• wypełniony i podpisany własnoręcznie kwestionariusz osobowy (do wypełnienia w

• sekretariacie Proinvestment );

• KOMPLET dokumentów należy dostarczyć przed pierwszymi zajęciami;

• Obecność na min. 80% zajęć oraz uzyskanie pozytywnego wyniku z egzaminu

• końcowego.

Cel szkolenia:

Nabycie wiedzy i kompetencji z zakresu baristycznego II stopnia. Szkolenie prowadzi do nabycia umiejętności zgodnych z najnowszymi trendami panującymi na rynku usług. Celem oferowanych szkoleń jest wprowadzenie do zawodu oraz poszerzenie już posiadanych umiejętności z dziedziny baristyki

Grupa docelowa:

Właściciele firm, bariści, barmani i pracownicy obsługi sali.

Ramowy program kursu:

Część teoretyczna:

– dobór odpowiednich narzędzi – kaw (wybór najlepszych mieszanek) – dzbanków (dobór dzbanków o odpowiednim kształcie i wielkości) – mleka (na co zwrócić uwagę przy zakupie mleka).

Część praktyczna:

– ćwiczenia grupowe/indywidualne,

– dopracowanie procesu idealnie spienionego mleka.

Free pour latte art – malowanie przy pomocy mleka lanego z dzbanka (wzory standardowe):

– serce,

– jabłko,

– rozeta,

– dwie rozety,

– tulipan.

Etching latte art – malowanie przy pomocy szpikulca, wykałaczek:

– wykorzystanie wzorów standardowych do tworzenia własnych pomysłów – tworzenie wzorów z użyciem sosu czekoladowego, czekolady, cynamonu.

Egzamin praktyczny.

Efekty uczenia się:

Nabycie wiedzy i kompetencji z zakresu oferowanej usługi baristycznej II stopnia.

Prowadzący zajęcia:

Michał Markowicz – Od początku kariery związany z województwem świętokrzyskim. Tu zdobywał pierwsze doświadczenia w profesjonalnej gastronomii, rozwijał się i osiągał mistrzostwo w swoim fachu. Wieloletni Szef kuchni Hotelu**** Qubus w Kielcach, restauracji Da Vinci w XVII-wiecznym dworku starostów Chęcińskich oraz Hotelu*****Odyssey Wellnes&Spa, gdzie dwa razy z rzędu był nagradzany czapką żółtego przewodnika Gault&Millau. W latach 2006/2015 na Targach Kielce gotował dla najważniejszych gości podczas odbywających się międzynarodowych imprez (prezydentów, ambasadorów, delegatów). Wiceprezes Polskiej Inicjatywy Kulinarnej.

Zapewniamy:

• Komplet materiałów dydaktycznych.

• Certyfikat ukończenia szkolenia

Po kursie uczestnik otrzymuje:

  • zaświadczenie o ukończeniu kursu (MEN),
  • certyfikat w języku polskim dodatkowo 30 zł,
  • certyfikat w języku angielskim dodatkowo 30 zł.