Liczba godzin: 8 godzin
Cena szkolenia: 350zł
Warunki uczestnictwa:
• Ukończone 18 lat;
• kserokopia potwierdzenia dokonania przelewu;
• wypełniony i podpisany własnoręcznie kwestionariusz osobowy (do wypełnienia w
• sekretariacie Proinvestment );
• KOMPLET dokumentów należy dostarczyć przed pierwszymi zajęciami;
• Obecność na min. 80% zajęć oraz uzyskanie pozytywnego wyniku z egzaminu
• końcowego.
Cel szkolenia:
Nabycie wiedzy i kompetencji z zakresu baristycznego II stopnia. Szkolenie prowadzi do nabycia umiejętności zgodnych z najnowszymi trendami panującymi na rynku usług. Celem oferowanych szkoleń jest wprowadzenie do zawodu oraz poszerzenie już posiadanych umiejętności z dziedziny baristyki
Grupa docelowa:
Właściciele firm, bariści, barmani i pracownicy obsługi sali.
Ramowy program kursu:
Część teoretyczna:
– dobór odpowiednich narzędzi – kaw (wybór najlepszych mieszanek) – dzbanków (dobór dzbanków o odpowiednim kształcie i wielkości) – mleka (na co zwrócić uwagę przy zakupie mleka).
Część praktyczna:
– ćwiczenia grupowe/indywidualne,
– dopracowanie procesu idealnie spienionego mleka.
Free pour latte art – malowanie przy pomocy mleka lanego z dzbanka (wzory standardowe):
– serce,
– jabłko,
– rozeta,
– dwie rozety,
– tulipan.
Etching latte art – malowanie przy pomocy szpikulca, wykałaczek:
– wykorzystanie wzorów standardowych do tworzenia własnych pomysłów – tworzenie wzorów z użyciem sosu czekoladowego, czekolady, cynamonu.
Egzamin praktyczny.
Efekty uczenia się:
Nabycie wiedzy i kompetencji z zakresu oferowanej usługi baristycznej II stopnia.
Prowadzący zajęcia:
Michał Markowicz – Od początku kariery związany z województwem świętokrzyskim. Tu zdobywał pierwsze doświadczenia w profesjonalnej gastronomii, rozwijał się i osiągał mistrzostwo w swoim fachu. Wieloletni Szef kuchni Hotelu**** Qubus w Kielcach, restauracji Da Vinci w XVII-wiecznym dworku starostów Chęcińskich oraz Hotelu*****Odyssey Wellnes&Spa, gdzie dwa razy z rzędu był nagradzany czapką żółtego przewodnika Gault&Millau. W latach 2006/2015 na Targach Kielce gotował dla najważniejszych gości podczas odbywających się międzynarodowych imprez (prezydentów, ambasadorów, delegatów). Wiceprezes Polskiej Inicjatywy Kulinarnej.
Zapewniamy:
• Komplet materiałów dydaktycznych.
• Certyfikat ukończenia szkolenia
Po kursie uczestnik otrzymuje:
- zaświadczenie o ukończeniu kursu (MEN),
- certyfikat w języku polskim dodatkowo 30 zł,
- certyfikat w języku angielskim dodatkowo 30 zł.