Liczba godzin: 12 godzin
Cena szkolenia: 1800zł
Warunki uczestnictwa:
• Ukończone 18 lat;
• wypełniony i podpisany własnoręcznie kwestionariusz osobowy;
• Obecność na min. 80% zajęć.
Cel szkolenia:
Celem szkolenia jest nabycie wiedzy na temat zasad żywienia w szkołach i przedszkolach oraz dostarczenie podstawowych umiejętności przygotowania dań aby nie traciły walorów smakowych i wartości odżywczych, układania menu z uwzględnieniem diet i alergii pokarmowych.
Adresaci szkolenia:
Szkolenie skierowane jest do pracowników oraz kadry zarządzającej przedszkoli i szkół, która chce poszerzyć swoją wiedzę i umiejętności w zakresie układania diet z uwzględnieniem alergii i nietolerancji pokarmowych u dzieci.
Efekty uczenia się i rozwoju na poziomie wiedzy:
Uczestnicy po zakończonym szkoleniu znają i definiują zasady żywienia w szkołach i przedszkolach uwzględniając zasady żywienia dietetycznego, definiują rodzaje diet, różnice między alergiami pokarmowymi a nietolerancją pokarmową
Efekty uczenia się i rozwoju na poziomie umiejętności:
Uczestnicy po zakończonym szkoleniu potrafią ułożyć menu uwzględniając diety, alergeny, nietolerancje pokarmowe, znają i potrafią zastosować zasady zastępowania produktów alergicznych.
Efekty uczenia się i rozwoju na poziomie kompetencje:
Uczestnicy po zakończonym szkoleniu świadomie posługują się normami żywienia i tabelami składu produktów spożywczych, potrafią przygotować dania aby nie straciły walorów smakowych i wartości odżywczych.
Zapewniamy:
- Komplet materiałów dydaktycznych.
- Certyfikat ukończenia szkolenia w języku polskim.
Ramowy program kursu:
- Podstawy żywienia w szkołach i przedszkolach.
- Sposoby przygotowania dań aby nie traciły walorów smakowych i wartości odżywczych.
- Normy żywienia i racje pokarmowe.
- Jak poszczególne składniki pokarmowe (białka, tłuszcze, węglowodany, witaminy i składniki mineralne) wpływają na organizm ludzki.
- Jak przeciwdziałać chorobom cywilizacyjnym poprzez właściwą dietę.
- Jak posługiwać się normami żywienia i tabelami składu produktów spożywczych.
- Podstawowe zasady żywienia dzieci.
- Żywienie dietetyczne.
- Najczęstsze alergeny pokarmowe.
- Różnice między alergią pokarmową a nietolerancją pokarmową.
- Zasady diety eliminacyjnej.
- Zastępowanie produktów alergicznych: zastępowanie mleka, jaj, glutenu.
Wykładowca:
Michał Markowicz – Od początku kariery związany z województwem świętokrzyskim. Tu zdobywał pierwsze doświadczenia w profesjonalnej gastronomii, rozwijał się i osiągał mistrzostwo w swoim fachu. Wieloletni Szef kuchni Hotelu**** Qubus w Kielcach, restauracji Da Vinci w XVII-wiecznym dworku starostów Chęcińskich oraz Hotelu*****Odyssey Wellnes&Spa, gdzie dwa razy z rzędu był nagradzany czapką żółtego przewodnika Gault&Millau. W latach 2006/2015 na Targach Kielce gotował dla najważniejszych gości podczas odbywających się międzynarodowych imprez (prezydentów, ambasadorów, delegatów). Wiceprezes Polskiej Inicjatywy Kulinarnej.